Slon indický – původ, vlastnosti, stanoviště a stav ochrany

Slon indický: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. Slon indický (Elephas maximus indicus) je jedním ze tří...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

" Slon indický (Elephas maximus indicus) je jedním ze tří poddruhů slona asijského (Elephas maximus), které v současnosti existují. Sloni jsou fascinující zvířata, nejen svou velikostí a silou, ale patří mezi nejinteligentnější savce, mají velmi dobrou paměť, odtud se říká mít sloní paměť. Navíc se společensky organizují do klanů, navazují silná citová pouta, dokážou pociťovat soucit a dostávají se do období smutku, když člen jejich skupiny zemře."

Je to ale právě pro fyzické vlastnosti slonů, že byli skupinou strašlivě pronásledovaných lidmi, kteří je používali v mnoha a mnoha válkách k tomu, aby převáželi velmi těžké náklady, jako jsou peníze na stavbu zvířat stejně jako pro zábavu v cirkusech nebo zoologických zahradách, kde se s nimi strašně špatně zachází. V PlanèteAnimal vás zveme, abyste pokračovali ve čtení, abyste se dozvěděli více o indickém slonovi.

Původ

  • Asie
  • Indie
  • Nepál

Původ indického slona

V minulosti bylo rozšíření slona indického mnohem širší a slona indického bylo možné snadno spatřit mimo hranice stejnojmenné země. Nyní však zmizel z mnoha částí světa. Hlavní populace se nacházejí v částech Indie, konkrétně na severovýchodě, až po východní hranici Nepálu a na západ až po Assam.Na druhé straně jsou lidé, kteří žijí východně od Arunáčalpradéše a kopců Nagalandu. Další skupiny se nacházejí v rovinách Brahmaputra a na náhorní plošině Karbi až po kopce Garo v Meghalaya. Kromě toho byly ve střední Indii, jižním Bengálsku, na úpatí Himálaje a na řece Jamuně zjištěny spíše fragmentované populace.

Pokud jde o jižní Indii, nacházejí se v Uttara Kannada, v lesích Dandeli a také na náhorní plošině Malnad. Také v rezervacích komplexu Nagarahole, Bandipur, Wyanad a Mudumalai, kde je vysoká hustota obyvatelstva. Nacházejí se také v Biligirirangans a v hornaté oblasti podél řeky Cauvery. Existují také rozptýlené skupiny v izolovaných kopcích ve východní části Andhra Pradesh a Tamil Nadu, stejně jako v rezervaci Anamalai - Nelliyampathy - High Ranges. Slon indický se také vyskytuje v lesích Kothamangalam, národního parku Periyar a kopcovité oblasti Agasthyamalain, což jsou místa, která jsou pro tato zvířata mimořádně důležitým stanovištěm.

Charakteristika indického slona

Slon indický je nejhojnější poddruh rodu Elephas. Ve srovnání s dalšími dvěma poddruhy asijských slonů je střední velikosti a může nakonec měřit asi 6 metrů na délku na výšku kolem 3 metrů. I když je to nejlehčí druh, stále váží mezi 2 a 5 tunami.

Tento druh má výraznou hlavu s velmi širokou lebkou a trupem, relativně malýma ušima, dlouhým trupem jako jejich ocas, který vyniká svou dlouhou velikostí. Také jeho ocas má na spodní části vlasy. Obvykle mají kly, ale u některých samic mohou chybět.

Slon indický má tmavě šedou až hnědou barvu a obvykle má depigmentované oblasti, které mohou získat narůžovělou barvu, která vytváří skvrny.

Někteří lidé si přesto pletou asijské slony se slony africkými, pokud je to váš případ, zveme vás k přečtení tohoto dalšího článku o rozdílech mezi africkým a asijským slonem.

Habitat indického slona

Hlavní stanoviště tohoto slona se nachází v několika různých ekosystémech Indie, které se skládají z pastvin, tropických stálezelených a polostálých lesů, vlhkých a suchých listnatých lesů a také suchých trnů. Lze je také vidět v blízkosti zemědělských oblastí.

Na druhou stranu, slon indický, i když v menším počtu, lze vidět i v jiných částech světa, jako je Malajsie, Thajsko, Vietnam, Nepál, Kambodža atd

Také tito sloni mohou žít v nadmořské výšce až 3000 m nad mořem, například v Himalájích. Vzhledem k různým změnám, kterými procházejí přírodní biotopy slonů, je obtížné přesně vědět, které ekosystémy jsou pro tato zvířata nejvhodnější.

Zvyky indického slona

Slon indický sdílí určité charakteristiky chování s jinými poddruhy asijských slonů. V tomto smyslu se jedná o vysoce společenská zvířata, která vytvářejí skupinovou strukturu řízenou nejstarší samicí, takže jejich skupina je matriarchální. Smečka nebo klan má přítomnost staršího samce a dalších mláďat. Jakmile samci pohlavně dospějí, jsou nuceni skupinu opustit a vést osamělý život.

Indičtí sloni jsou obecně denní, nicméně během noci mohou někteří zůstat vzhůru, aby se chránili před lidmi. Také tito sloni mohou při hledání potravy a vodních zdrojů cestovat na velmi dlouhé vzdálenosti. Vědci zjistili, že mezi indickými slony urazí samice větší vzdálenosti než samci, mezi 550 a 700 km, zatímco samci cestují mezi 188 a 407 km.

U samců indických slonů dochází příležitostně k chování známému v Indii jako musth. Jde o poměrně agresivní chování, při kterém odmítá blízkost druhých a nebude váhat zaútočit. Bylo prokázáno, že v této fázi se prudce zvyšuje jeho sexuální apetit. Musth vydrží několik týdnů až měsíc.

Krmení slonů indických

Sloni mají relativně nízkou trávicí účinnost, a proto může slon indický strávit až téměř 20 hodin denně krmením, aby dokázal pokrýt nutriční potřeby svého velkého těla.

Jejich strava je býložravá a obecná, to znamená, že zahrnuje širokou škálu rostlin nebo jejich částí. Slon indický se živí hlavně pastvou nebo pastvou, takže se živí:

  • Pobočky
  • Listy
  • Semena
  • Štěkat
  • Dřeviny.
  • Bylinky

Přitahují je také některé kulturní rostliny, jako je rýže, banány a cukrová třtina. Jejich sosák hraje nepostradatelnou roli v jejich způsobu krmení.

Na druhou stranu sloni potřebují pít každý den, a proto se zdržují poblíž vodních zdrojů. Pro více informací si můžete přečíst tento další článek: Co jedí sloni?

Reprodukce slona indického

Jakmile je samice připravena k rozmnožování, vydává chemické a sluchové signály, které způsobí, že samci přistoupí ke klanu. Proto může dojít ke střetům mezi samci, kteří budou bojovat o páření se samicí, protože pouze jeden bude vyvoleným jeho srdce a je to obvykle ten, kdo všechny střety vyhrál.

Samice jsou březí 22 měsíců, porodí jediné slůně, které bude při narození vážit kolem 100 kilo a bude sát až kolem 5 let, i když se může živit i některými rostlinami.

Když je populační pohár stabilní, samice čekají až 6 let nebo více, než se znovu rozmnoží. Matriarchální struktura klanu znamená, že se o telata stará několik samic.

Stav ochrany indického slona

Odhady ukazují, že v Indii je celková populace tohoto slona asi 29 964 jedinců, a proto byl prohlášen za kriticky ohroženého. Také jeho populace klesá.

Mezi příčinami tohoto smutného dopadu je nevybíravý lov, nelegální obchod, ztráta stanovišť a fragmentace. Kvůli dopadu generovanému na ekosystémy, kde tito sloni žijí, jsou nuceni přejít k lidské populaci, což nakonec vytváří nebezpečné situace.

V současné době se vyvíjejí různá opatření na zachování a ochranu druhů, která jsou prováděna prostřednictvím místních a mezinárodních akcí. Opatření zahrnují ochranu ekosystémů a také bezpečnost v koridorech používaných těmito zvířaty, zvládání konfliktů, ke kterým dochází mezi slony a lidmi, a také kontrolu nelegálního lovu a obchodu.

Obrázky slonů indických

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!