Lenochod nebo lenochod - Krmení, vlastnosti a chov

Lenochod nebo lenochod: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. Medvěd lenochod (Melursus ursinus), nazývaný také medvídek,...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Medvěd lenochod (Melursus ursinus), nazývaný také medvídek, lenochod, lenochod nebo medvěd s dlouhými pysky, je savec, který patří do čeledi Ursidae a do rodu Melursus. Nejprve, protože má společné vlastnosti s lenochody, byl zařazen do rodu Bradypus. I přes jeho reklasifikaci stále existuje diskuse, zda by měl tento druh odpovídat prvnímu zmíněnému rodu nebo rodu Ursus.

Tento medvěd má určité vlastnosti, které ho dělají zcela výjimečným, jako například skutečnost, že je to jediný druh svého druhu.Jsou z něj odvozeny dva poddruhy, lenochod srílanský (Melursus ursinus inornatus) a lenochod indický (Melursus ursinus ursinus). Chcete-li se dozvědět více o vlastnostech medvěda lenochoda, zveme vás, abyste pokračovali ve čtení tohoto informačního listu od PlanèteAnimal, ve kterém vám řekneme vše o medvědovi, který jí med!

Příjemné čtení!

Původ

  • Asie
  • Indie
  • Nepál
  • Srí Lanka

Charakteristika lenochoda

Medvěd lenochod má v rámci čeledi Ursidae jedinečné vlastnosti. Obecně lze říci, že je střední velikosti ve srovnání s ostatními medvědy. Samci váží 80 až 140 kg, samice 55 až 95 kg. Pokud jde o jejich velikost, mohou měřit od 60 do 90 cm. Má absenci prvních dvou horních řezáků, odtud jeho první zařazení do rodu Bradypus, rodu lenochodů.Pokud jde o stoličky, ty jsou ploché a široké, díky čemuž je jejich zubní struktura opravdu chráněna před masožravci.

Má protáhlý, tlustý čenich, s výrazným nosem a pysky (odtud jeho jméno), vlastnosti neobvyklé u jiných Ursidů. Dokáže dobrovolně otevírat a zavírat nosní dírky a má velmi dlouhý jazyk, což jsou dvě velmi důležité vlastnosti pro jeho výživu. Jeho nohy jsou umístěny dovnitř a stejně jako drápy jsou velké, používají je k hrabání.

" Medvěd lenochod má obzvláště dlouhou, hladkou a bohatou srst, černé barvy a na hrudi se objevuje bílý, nažloutlý nebo hnědý vzor ve tvaru písmene U. U některých jedinců je přítomna kombinace šedých a hnědých vlasů."

Máte rádi tato zvířata? V tomto dalším článku najdete všechny druhy medvědů, které existují.

Typy lenochodů

Byly rozpoznány dva poddruhy lenochoda, zde jsou:

Srílanský lenochod (Melursus ursinus inornatus)

" Tento poddruh je menší než druhý a samci mají o něco větší lebku než samice. Jejich srst je také kratší a může postrádat charakteristické světlé U na hrudi. Žije výhradně na ostrově Srí Lanka."

Indický lenochod (Melursus ursinus ursinus)

Je větší než předchozí poddruh, má velkou lebku a samec je také větší než samice. Tento medvěd je široce rozšířen v Indii.

Lippu Bear Habitat

Největší podíl populace Lippu se nachází v Indii, kde je distribuován velmi roztříštěně, především v severních, severovýchodních, středních, jihovýchodních a jihovýchodních oblastech. Vyskytuje se však i na Srí Lance a v Nepálu. Obecně platí, že stanoviště tohoto medvěda bylo vážně ovlivněno lidskou činností.

Je to druh, který žije většinou pod 1500 m nadmořské výšky, v některých oblastech se však vyskytuje až do 2000 m. Je schopen se vyvíjet v různých typech ekosystémů, jako jsou tropické, vlhké a suché lesy, savany, křoviny nebo dokonce pastviny. V případě srílanské populace žije většina lenochodů do 300 m.

Toto zvíře se, kdykoli je to možné, vyhýbá těžce narušeným biotopům, takže je zřídka viděno poblíž polí nebo oblastí, které jsou lidmi hojně navštěvovány.

Chování lenochoda

Obecně má lenochod plachý charakter a snese i přítomnost jiných medvědů. Ačkoli to není opravdu považováno za teritoriální zvíře, stále označuje stromy svými drápy a zuby. Lze jej nalézt jak v párech s mláďaty, tak i jednotlivě.Obecně lze říci, že lenochod se nakonec shromáždí na krmných plochách, ve kterých bude dominantní samec. Má většinou noční zvyky, ale samice s mláďaty může zůstat aktivní i přes den, aby se vyhnula setkání s predátory.

Další z nejpozoruhodnějších vlastností medvěda lenochoda je, že má ve zvyku vydávat širokou škálu hlasitých zvuků, ať už při rozmnožování, krmení, boji, strašení, vzteku nebo si ubližuje.

Jsou lenochodí pomalí?

Lenochod je poněkud nemotorný a pomalý, pravděpodobně kvůli velikosti drápů a tlapek, v případě potřeby však snadno běhá rychleji než člověk. Na druhou stranu, co se týče lezení po stromech, je to opravdové eso! Dělají to proto, aby krmili nebo chránili mláďata před potenciálními predátory. Další charakteristikou související s jejich pohyby je, že mohou být dobrými plavci, což je činnost, kterou vykonávají hlavně pro hru.

Je důležité neplést si Lippu s lenochody řádu Pilosa, kde najdeme druhy jako lenochod obecný, což je zvíře s dosti pomalými pohyby kvůli nízkému metabolismu

Jsou lenochodci agresivní?

Medvědi lipovští se raději vyhýbají konfrontaci, ale mohou být agresivní. Snaží se držet dál od lidských setkání, ale v případě náhody může snadno dojít k nehodě. S ohledem na ostatní zvířata, a zejména samice v doprovodu mláďat, se tito medvědi dokážou bránit s velkým odhodláním. Jsou to zvířata, která dokážou být tak divoká, že se dokážou postavit i tygrům.

Občas se střetnou s jedinci stejného druhu, ale k těmto střetům dojde, když je nedostatek potravy.

Co jí lenochod - Jídlo

Medvěd lenochod se živí převážně mravenci, termity a ovocem a je to jediný druh medvěda, který je myrmekofág (živí se výhradně nebo obecně mravenci a termity). Je to také medvěd, který žere med, listy a květiny.

Používá své dlouhé drápy k otevření termitích hnízd, pak zavře nozdry a vyfoukne špínu, aby to všechno uklidil. Později pomocí dlouhého čenichu nasává hmyz, aby ho sežral. Když se tito medvědi krmí, vydávají zvuky, které jsou slyšet z velké dálky.

Reprodukce medvěda Lippu

Indický poddruh se obvykle páří mezi květnem a červencem, zatímco srílanský poddruh tak činí kdykoli během roku. Březost trvá asi 7 měsíců a obvykle se skládá z 1 až 3 mláďat. V době porodu samice vyhledávají nory nebo jeskyně, kde budou mít klid.

Mláďata se rodí slepá a slepá zůstane asi 3 týdny. Potom po 4-5 týdnech začnou miminka vylézat z nory, ale s matkou zůstanou až do 2-3 let. Obecně se pohybují na hřbetě samice, aby byli chráněni před možnými predátory.

Stav ochrany lenochoda

Medvěd lenochod byl Mezinárodní unií pro ochranu přírody (IUCN) prohlášen za zranitelného. Hlavní příčinou úbytku populace je ničení biotopů, které se vyznačuje zrychlujícím se odlesňováním, monokulturou, těžbou a lidskými stavbami. Kromě toho je pytláctví dalším důvodem, který ovlivňuje populační úroveň zvířete, protože s některými medvědími orgány se obchoduje kvůli určité obecné víře.

Druh je uveden v příloze I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, což mu poskytuje zvláštní ochranu, čehož bylo dosaženo během celého života v chráněných oblastech.Při tranzitu mimo tyto oblasti je však vystaven výše uvedeným vlivům.

Obrázky lenochoda nebo lenochoda

Videa související s lenochodem nebo lenochodem1 ze 2

Videa související s Lenost Bear nebo Lenost Bear

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!