Sněžný leopard - vlastnosti, strava a stanoviště

Sněžný leopard: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. V rámci kočkovitých šelem, přesněji v podčeledi...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Z kočkovitých šelem, přesněji do podčeledi Pantherines, patří levhart sněžný (Panthera uncia), někdy nazývaný levhart sněžný. Dříve byl řazen do rodu Uncia, ale genetické studie prokázaly jeho příbuznost s Panthera, do které byl zařazen, protože je ve skutečnosti blízce příbuzný tygrovi (Panthera tigris). Na základě některých morfologických znaků byly navrženy dva poddruhy, ale genetické studie tento rozdíl neprokázaly, takže zatím máme co do činění s druhem monotypickým, tedy nerozděleným.Zveme vás, abyste pokračovali ve čtení tohoto přehledu PlanetAnimal a dozvěděli se více o sněžném leopardovi!

Původ

  • Asie
  • Afghánistán
  • Bhútán
  • Čína
  • Indie
  • Kazachstán
  • Kyrgyzstán
  • Mongolsko
  • Nepál
  • Uzbekistán
  • Pákistán
  • Rusko
  • Tádžikistán

Vlastnosti sněžného leoparda

Jak jste se dočetli v úvodu, levhart sněžný nemá žádné pododdělení, jde tedy o monotypický druh. Charakteristiky sněžného leoparda jsou tedy:

  • Má průměrnou výšku: přibližně mezi 50 a 60 cm.
  • Průměrná délka těla se liší: od hlavy k ocasu je 1 až 1,3 metru, ale může dosáhnout 1,5 metru.
  • Má velmi dlouhý ocas: to je charakteristika této kočky, která je téměř stejně dlouhá jako tělo, s ekvivalentem 75 % až 90 % těla.
  • Tělesná hmotnost se pohybuje od 25 do 75 kg.
  • Samci a samice jsou si velmi podobní: pouze první může být o něco větší než druhá, takže se nejedná o druh s výrazným pohlavním dimorfismem.
  • Hlava je malá: navzdory všemu je široká a nozdry jsou poměrně velké.
  • Má malé, zaoblené uši: přizpůsobení, které snižuje tepelné ztráty.
  • Nohy jsou velké: ve skutečnosti mají dokonce nejdelší nohy ze všech kočkovitých šelem.
  • Nohy mají jinou tloušťku: například přední nohy jsou o něco silnější než zadní. Jejich dlouhý ocas a velké nohy jsou adaptacemi, které usnadňují navigaci v zasněžených a strmých oblastech, které obývají.
  • Ocas se také používá k termoregulaci.
  • Srst je dlouhá a hustá: líní dvakrát do roka, takže na zimu má delší srst.
  • Zbarvení je variabilní: pohybuje se od světle šedé, kouřově šedé až po krémově žluté a je obecně bělavé směrem ke spodní části těla.
  • Má růžice a skvrny: na srsti těla a ocasu můžeme vidět dobře ohraničené černé kroužkové růžice, které obvykle obsahují menší skvrny. Zatímco na hlavě, krku a nohách jsou jen pevné skvrny.
  • U mláďat jsou černé pruhy, které pak mění tvar vzoru.

Teď, když znáte výšku a váhu sněžného leoparda, mimo jiné vlastnosti, pojďme se podívat, kde žije.

Habitat sněžného leoparda

Je těžké definovat, kde levhart sněžný žije, protože ačkoli je původem z Asie, vyvinul se v několika oblastech, včetně Himalájí, Bhútánu, Nepálu, části Sibiřského Ruska, Mongolska a Číny.Právě v posledně jmenované zemi najdeme nejvíce.

Má širokou distribuci z hlediska nadmořské výšky a je vidět z 500 metrů až do 3000 metrů nadmořské výšky. Preferuje strmé a převážně skalnaté oblasti, které jsou v blízkosti oblastí s vegetačním krytem. Pohybuje se tedy podél útesů, alpských a subalpínských ekosystémů, jehličnatých lesů, křovin, pastvin a suchých biotopů. Obecně se vyhýbá oblastem s hustou vegetací a polím s obilím.

Nenechte si ujít tento další článek od PlanèteAnimal, abyste konečně věděli, kde přesně žijí leopardi!

Zvyky sněžného leoparda

Hlavní činnost této kočky se odehrává za svítání a soumraku. Je to poměrně aktivní zvíře, které má tendenci se pohybovat. Je běžné, že denně využívá ke spánku různé prostory.

Je to docela teritoriální zvíře, zvláště samci, kteří si močí, exkrementy a drápy označují to, co považují za své teritorium.Pouze v období rozmnožování se území samců a samic často překrývají. Sněžný leopard je díky svým dlouhým a dobře vyvinutým zadním nohám velmi obratný. Obecně proto vyhledává vyvýšená místa k odpočinku. Je velmi nepolapitelný a zřídka se vyskytuje v oblastech poblíž lidských populací.

Komunikace zvukem se u tohoto druhu liší od ostatních kočkovitých šelem, protože jednou z kuriozit levharta sněžného je, že neřve, ale vydává jakési vysoké vytí, které využívají hlavně samice v období říje . Mohou také při setkání vydávat určité zabručení, pokud je kontakt přátelský, ale pokud je naopak konfrontační, dají najevo své špičáky otevřením tlamy.

Krmení sněžného leoparda

Leopard sněžný je masožravé zvíře, které obvykle stopuje a loví svou kořist skokem z vyvýšeného místa, odkud se skrývá.Jeho strava je pestrá a může jíst malá i velká zvířata. Mezi jeho oblíbenou kořist patří:

  • Ovečka
  • Horské kozy
  • Jelen
  • Kance
  • Tibetské antilopy
  • Gazely
  • Wild Asses
  • Divoké jaky
  • Svište
  • Zajíci
  • Pikas
  • Myš
  • Ptáci

Konečně zjistěte, co jedí leopardi!

Reprodukce levharta sněžného

Samci a samice se páří pouze v období rozmnožování a jsou to polygamní zvířata. Samice se rozmnožují přibližně každé dva roky, protože tráví spoustu času péčí o mláďata.

Rozmnožování se zintenzivňuje mezi lednem a březnem, což se shoduje s koncem zimy.Když je samička v říji, dává to samci najevo zvuky, které vydává. Navíc, když se potkají, proběhnou jakési námluvy, při kterých se samice se zdviženým ocasem přiblíží k samci.

Březost trvá mezi 90 a 105 dny, takže mláďata se rodí mezi dubnem a červnem. Obvykle rodí 2 až 3 leopardy. Samice si všimne skalnatého prostoru, který upraví zbytky své srsti, aby se tam ubytovala mláďata leoparda.

Mláďata při narození váží 300 až 600 gramů a jsou zcela odkázána na péči matky, kterou kojí až do svých pěti měsíců. Od dvou měsíců však začnou jíst pevnou stravu sdílenou jejich matkou. Malé děti budou i nadále závislé na své matce, dokud jim nebude kolem jednoho roku.

Stav ochrany sněžného leoparda

Kolik sněžných leopardů zbývá na světě? V roce 2021 jich zbylo asi 953. Mezinárodní unie pro ochranu přírody totiž zařadila levharta sněžného mezi zranitelné druhy. Mezi hlavní hrozby patří:

  • Zmenšené oblasti, kde mohou žít.
  • Lov.
  • Nezákonné obchodování s jeho kůží za účelem výroby rohoží, kostí a dalších částí těla.

Klíčová ochranná opatření zahrnují rozšiřování chráněných oblastí a kontrolu regionálního lovu. Vyvíjí se několik programů na ochranu tohoto druhu, včetně podpory chovatelů domácích zvířat na ochranu míst rozmnožování, programů s rangery na pomoc při vymáhání práva, mimo jiné.

Obrázky Snow Leoparda

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!