Gorila východní nebo Gorila nížinná – strava, vlastnosti a ochrana

Gorila orientální nebo gorila nížinná: zjistěte, jaké to zvíře je, jaké má fyzické vlastnosti, povahu, chování atd. Gorila východní nebo nížinná...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Východní nebo východní nížinná gorila je jedním ze dvou existujících druhů těchto primátů, vykazujících zvláštní a krásné vlastnosti, z nichž mnohé jsou pravděpodobně spojeny s jejich blízkým genetickým vztahem k člověku. Tato zvířata mají složitý komunikační systém, který si vyvíjejí prostřednictvím různých druhů zvuků, hmatové komunikace, pohybů a dokonce i chemických komunikací. Stejně jako ostatní západní druhy goril i gorila východní je bohužel vystavena mnoha antropogenním tlakům, které ji nakonec zařadily na seznam ohrožených zvířat.

Pokračujte ve čtení tohoto informačního listu AnimalPlanet a objevte relevantní informace o vlastnostech, stanovišti a stravě goril nížinných.

Původ

  • Afrika
  • Kongo (Kinshasa)
  • Uganda
  • Rwanda

Charakteristika východní gorily

Gorily jsou obecně největší primáti. Samci tohoto konkrétního druhu váží v průměru kolem 160 kg s průměrnou délkou 185 cm, zatímco samice váží 70 až 114 kg a měří 150 cm, což je indikátor jasného sexuálního dimorfismu.

Srst těchto zvířat je dlouhá a hedvábná, její zbarvení se pohybuje od modročerné po hnědošedou. Samci se ve věku kolem 12 let stávají tzv. stříbrnohřbety, kvůli přítomnosti šedého zbarvení této oblasti, což v některých případech souvisí s vedoucím postavením kapely.Další zvláštností samců je přítomnost podpažních žláz, které v případě stresu vydávají silný zápach.

Čelisti a zuby tohoto druhu jsou větší než u západních druhů, ale nos a paže jsou menší.

Poddruh gorily východní

Gorila východní patří k druhu Gorilla beringei a má dva poddruhy:

  • Grauerova gorila (Gorilla beringei graueri)
  • Horská gorila (Gorilla beringei beringei)

Východní stanoviště goril

Bytop druhu představují husté lesy, které mohou zahrnovat sekundární lesy na přechodu do oblastí afrických hor, ve kterých se nacházejí bambusové lesy, bažiny a rašeliniště. Nadmořské výšky lokality se pohybují mezi 600 a 2900 metry nad mořem.Konkrétně horský druh se vyskytuje v oblastech mezi 1 400 a 1 850 metry nad mořem, zatímco gorila Grauerova se vyskytuje v nižších nadmořských výškách.

Gorile horské se daří v různých typech vegetace v těchto horských oblastech, kde jsou bambusové lesy, smíšené lesy a pastviny. Druh Grauer žije na poměrně strmých svazích smíšených lesů, kde je hustý podrost.

Východní zvyky goril

Gorily východní žijí ve skupinách, jsou tedy společenským druhem. Fyzicky zdatný stříbrnohřbetý samec bude vůdcem skupiny, kterou tvoří samice a jejich potomci. Průměrná formace je 10 jedinců, ale někteří byli identifikováni až s 65 členy.

Kolem osmi let se samice oddělují od své původní skupiny, aby našly rodinu s jiným samotářským samcem.Mohou se někdy připojit k zavedené skupině, ale raději si založí vlastní. Muži se naproti tomu oddělují kolem 11 let, ale nemohou se připojit k již vytvořeným skupinám.

Tato zvířata obecně nejsou teritoriální, ve skutečnosti se skupiny mohou překrývat, ale může docházet k významným střetům, hlavně při setkání s jedním samcem.

Druh má denní návyky a po probuzení začíná dlouhé období krmení, které pak střídá s odpočinkem a pohybem. Aby v noci spali, staví si hnízda, většinou na zemi, případně na stromech.

Dalším charakteristickým aspektem jejich zvyků je úprava mezi muži a ženami nebo mezi jednou ženou a druhou.

Východní krmení goril

Gorila východní je primárně listnatý druh, ale svůj jídelníček doplňuje o další možnosti.Tímto způsobem konzumuje listy, kořeny, stonky, tykve, keře a bambusy. Jejich strava také zahrnuje kůru, houby, květiny, ovoce, některé bezobratlé živočichy jako hmyz a dokonce i hnůj od nich samotných.

Tato zvířata tráví asi 30 % denního krmení.

Rozmnožování gorily východní

Gorilí samec je připraven k rozmnožování, když je mu 8 let, zatímco samice mají první menstruaci ve věku 6 až 7 let. V průměru první porod proběhne kolem 10. roku života. Reprodukční cyklus je 28 dní, s dobou vnímavosti 1-4 dny.

Dominantní samec se může rozmnožovat výhradně se všemi samicemi vytvořené skupiny. Druh má nízkou reprodukční rychlost, protože samice za život porodí maximálně 6 mláďat.

Když samice ovuluje, bude se dvořit samci a určitými pohyby dávat najevo svou dostupnost.Po aktu ji čeká zhruba osm a půl měsíční těhotenství, které přivede na svět jediné miminko. Bude odstaven kolem třetího roku, kdy už nebude matce na zádech. Malý zůstane ve skupině několik let.

Východní gorilí stav ochrany

Mezinárodní unie pro ochranu přírody prohlásila gorilu východní za kriticky ohroženou. Do současného stavu jej vedlo několik příčin. Na jedné straně je lov pro jejich maso hlavní hrozbou pro tento druh, zejména pro gorily Grauerovy. Vysoký populační růst, ozbrojené skupiny a horníci v regionu vyvíjejí na gorily stále větší tlak. Za to zabíjejí matky a jedí je, obvykle děti umírají bez péče nebo jsou také snědeny.

Na druhou stranu úprava stanovišť pro zemědělství a těžbu zdrojů má na tyto lesy silný dopad, což nepochybně přímo ovlivňuje vývoj zvířat.

Především v Demokratické republice Kongo byly přírodní oblasti napadeny ozbrojenými skupinami, které se zapojují do nezákonného obchodu se zdroji, včetně zabíjení goril, usnadněného zbraněmi, které mají k dispozici.

Dalším aspektem, který ovlivnil tyto populace, je šíření některých nemocí přenášených lidmi, jako jsou respirační a herpetické viry, které se pro některé jedince ukázaly být fatálními v důsledku kontaktu mezi gorilami a návštěvníky oblasti.

Konečně se očekává, že změna klimatu změní vzorce srážek v těchto ekosystémech, což nepochybně povede k významným změnám v dostupnosti potravy a životního prostoru pro tyto gorily.

Obrázky gorily východní nebo gorily nížinné

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!