Holub hřivnáč - původ, vlastnosti a krmení

Holub hřivnáč: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. Holub hřivnáč (Columba palumbus) je největší z holubů a...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Holub hřivnáč (Columba palumbus) je největší z holubů a obvykle obývá zalesněné oblasti. Na rozdíl od holuba domácího, který může mít širokou škálu barevných odstínů peří, je barevný vzor holuba hřivnáče vždy stejný a vyznačuje se bílými skvrnami na krku.

Tento druh řádu kolumbiformes je v našich městech stále běžnější, a proto jsme vám v tomto listu PlanetAnimal chtěli povědět o tomto krásném ptáku.Níže se dozvíte vše, co potřebujete vědět o holubovi hřivnáči: původ, lokalita, vlastnosti, potrava a rozmnožování.

Původ

  • Asie
  • Evropa

Původ holuba hřivnáče

Holub hřivnáč pochází z Evropy a západní Asie. Žijí po celý rok ve Španělsku, Francii, Spojeném království, Itálii, Řecku, Maroku a dalších zemích Středomoří. Hnízdí v severní Evropě, ale v zimě se stěhují do teplejších oblastí na jihu.

Je známo několik poddruhů, z nichž jeden vyhynul:

  • Columba palumbus azorica, okupuje Azorské ostrovy.
  • Columba palumbus casioti se vyskytuje od jihovýchodního Íránu po Nepál.
  • Columba palumbus iranica, sahá od jižního Íránu po Turkmenistán.
  • Columba palumbus maderensis, vyhynulý, žil na Madeiře.

Charakteristika holuba hřivnáče

Ve srovnání s ostatními kolumbiformními druhy je holub hřivnáč poměrně velký, jeho křídla a ocas jsou delší než u jiných druhů holubů. Jsou dlouhé asi 40 centimetrů a jejich rozpětí křídel může dosáhnout 80 centimetrů. Jeho tělo je většinou našedlé, s narůžovělou hrudí a charakteristickou bílou skvrnou umístěnou na obou stranách krku a ramen. Když létají, můžete vidět příčný bílý pás na jejich křídlech.

Hybitat holuba hřivnáče

Holub hřivnáč je především holub nalezený na venkově. Rád žije v lesích, kde snadno najde díry, kde se ukryje před nepřízní počasí. Postupem času, jak lesy postupně mizely, se holub hřivnáč přesunul blíže k zemědělským polím, kde mohl najít dostatek potravy.Ve městě nebylo běžné vidět tohoto holuba, protože jsou to velmi diskrétní zvířata, ale v dnešní době se staly hlavním druhem holubů na některých zahradách v některých městech.

Krmení holuba hřivnáče

Jak jsme již řekli, tento pták je typický pro lesy, kde jsou borovice, duby a korkové duby. Po celý rok se tito holubi živí piniovými oříšky, které jsou na vrcholcích stromů a těmi, které jsou na zemi. Na podzim, kdy rozkvétají háje korku a cesmíny, se tato zvířata živí žaludy, které jsou schopny spolknout celé.

V zimě se živí i drobnými výhonky, které dřímají na větvích stromů a čekají na jaro. Také ráno chodí na pole hledat semena trávy.

Reprodukce holuba hřivnáče

Období rozmnožování holubů hřivnáčů probíhá mezi dubnem a srpnem.Během tohoto období může mít pár holubů 3 až 4 mláďata. Ve svém přirozeném prostředí se samec dvoří samici tak, že se vrhne z vrcholu stromu na zem, a jakmile se dostane na zem, začne skákat po samici, která roztahuje jeho ocasní pera. Ve městě bohužel nebude možné vidět let ze stromu nosem dolů.

Hnízda těchto holubů jsou obvykle umístěna vysoko na stromě nebo v nejnižší části větví. Několik dní po páření naklade samice až dvě vajíčka, která budou inkubovat 15 až 18 dní. Vajíčka budou inkubovat oba rodiče, samice obvykle od 16:00 do 8:00 a samec po zbytek času.

Jakmile se kuřátka narodí, budou krmena obilným mlékem produkovaným jejich rodiči a některými semeny. Po 3 nebo 4 týdnech, kdy je budou krmit rodiče, mláďata opouštějí hnízdo, aby se pár mohl znovu zahnízdit.

Obrázky holuba hřivnáče

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!