Holub skalní nebo holub obecný - Původ, krmení a péče

Holub skalní nebo holub obecný: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. Holub skalní (Columba livia), známý také jako...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Holub skalní (Columba livia), také známý jako holub obecný, je předkem holuba domácího. Tento druh má významnou rozmanitost plemen, ze kterých byla získána různá zbarvení, kombinace a formy opeření, což z nich dělá jedinečná a krásná zvířata. Dalším aspektem spojeným s tímto zvířetem je jeho široké rozšíření, protože kromě toho, že pochází z několika zemí, bylo zavlečeno do mnoha dalších.

Pokračujte ve čtení tohoto listu plemene od PlanèteAnimale a poznejte všechny vlastnosti holubice skalní.

Původ

  • Afrika
  • Asie
  • Evropa

Charakteristika holuba skalního

Holub skalní je nejznámější ze všech holubů díky svému širokému rozšíření. Jeho hlavní fyzické vlastnosti jsou následující:

  • Obecně má průměrné rozměry v rozmezí od 31 do 34 cm na délku pro rozpětí křídel, které osciluje mezi 63 a 70 cm.
  • Jeho průměrná hmotnost je kolem 360 g.
  • Jeho hlava je malá a tělo je poměrně zaoblené.
  • Typická barva holuba skalního je kombinace šedé s černou, zelenou a dalšími odstíny. Hlava, krk a prsa jsou tmavě šedé. Krk a hruď jsou směsí nazelenalých a načervenalých nebo fialových tónů, na křídlech jsou dva černé pruhy, břišní oblast a křídla jsou světle šedé a v některých případech je na ocase namodralý pruh.
  • Duhovka oka je oranžová nebo načervenalá, se světlejším prstencem směrem ke středu.
  • Zobák je tmavě šedý nebo černý s výrazným bělavým výběžkem.
  • Barva nohou je načervenalá.
  • Samice a samci jsou téměř identičtí, pouze nazelenalé a načervenalé/fialové iridescence krku a hrudníku je u samic méně intenzivní. Samci také bývají větší, s výraznějším hrudníkem a charakteristickou vertikální linií přes břicho.

Habitat holuba skalního

Pocházející z jihozápadní Asie, severní Afriky a Evropy, holubice skalní byla poté, co byla domestikována, představena v řadě zemí po celém světě. Světová populace holuba skalního je tak velká, že se odhaduje na více než 260 000 000 jedinců. Jen v Evropě se odhaduje, že je mezi 22 100 000 a 45 200 000 dospělých.

Bytop holuba skalního se postupem času rozšířila a dnes se skládá z několika oblastí. Na jedné straně se mu daří ve štěrbinách, které se tvoří ve skalnatých útesech přiléhajících k moři, vyskytuje se také v obdělávaných oblastech, oblastech s křovinnou vegetací a venkovských oblastech, kde jsou staré farmy. Vyhýbá se ekosystémům s vysokou listovou vegetací.

Jak jsme ale zmínili, je zavlečen globálně, takže ve městech je to velmi běžné zvíře, vyskytující se na bezpočtu budov všech typů, což v mnoha případech přináší určité problémy kvůli hromadění výkalů a peří vzhledem k tomu, že může přenášet různé patogeny, které postihují lidi a domácí zvířata.

Zvyky holubů skalních

Holub skalní má denní zvyky. V noci obvykle hřaduje v úkrytu.Během hodin své aktivity se obecně pohybuje pravidelným letem. Když je na zemi, chodí nebo dokonce běhá s typickým pohupováním hlavou, která se pohybuje dopředu a dozadu. Když jsou teploty velmi vysoké, také často hledá úkryt.

Je běžné pozorovat holuba obecného ve skupinách, ať už létající nebo krmící se, ale obvykle se s ostatními jedinci tohoto druhu nestýká. V městských oblastech jsou běžně pozorovány v určitých prostorách navštěvovaných lidmi, což dokazuje jejich nedostatek plachosti.

Tento druh holuba vysílá zvuky, aby komunikoval. Když vycítí nebezpečí, mávne křídly těsně před vzletem a vydá charakteristický zvuk, který upozorní ostatní holuby.

Reprodukce Rock Dove

Je to monogamní druh holuba, takže tvoří dlouhotrvající páry, o kterých se věří, že jsou trvalé. Zjistěte, jak jsou monogamní zvířata v tomto dalším článku.Rozmnožování může probíhat v kteroukoli roční dobu, k čemuž samec předvádí námluvy, které spočívají v pronásledování samice a provádění určitých pohybů, dokud na ni na krátkou dobu nenasedne.

Samec staví hnízdo. Když je připravena, samice snese průměrně 2 vejce, která budou inkubovat oba rodiče, kteří se na celém procesu, včetně péče a krmení vylíhlých mláďat, společně podílejí. Průměrná inkubační doba je 18 dní, poté dochází k vylíhnutí.

Holub skalní pohlavně dospívá asi 5 měsíců po narození, což se vyskytuje u samců i samic. Jeho délka života se značně liší, protože ve volné přírodě je starý asi 6 let, zatímco v zajetí se může dožít 35 let.

Krmení holubů rocker

Přestože jsou ve skutečnosti všežravci, preferují býložravou stravu.Konzumují tedy především různé druhy semen jako je kukuřice, ale také oves, třešně, ječmen, jilm a jedovatá hydra. Mohou nakonec jíst pavouky, hmyz a červy. Jako druh, který se s lidmi značně vyvinul, se však přizpůsobili potravě, kterou získávají ze zbytků nebo odpadu, které po sobě zanecháváme. Je proto běžné, že přijímají velké množství potravy, kterou lidé vyhodí. Určitý zvyk se vyvinul také na určitých místech společenského setkávání, jako jsou parky nebo náměstí, kde jsou tato zvířata krmena popcornem nebo tvrdým chlebem.

Holubi skalní mají tendenci se krmit brzy ráno a večer, což se obvykle provádí ve skupinách. Vskutku, na určitých místech, která upřednostňují jejich přítomnost, tvoří velké kongregace ke krmení.

" Všechny podrobnosti o jejich stravě se dozvíte v tomto dalším článku: Co jedí holubi."

Stav zachování holuba skalního

" Mezinárodní unie pro ochranu přírody zařadila holubici skalní jako nejméně znepokojenou s klesajícím populačním trendem. Jeho distribuce je však tak široká, že se neblíží prahu zranitelnosti."

Zvláštní charakteristikou tohoto druhu je, že se divoká forma rozsáhle křížila s domestikovanou formou, protože se geografické hranice mezi těmito dvěma časem překrývaly. Vzhledem k těmto křížením se předpokládá, že divoká populace je na ústupu. Od roku 2019 není znám žádný program ochrany tohoto druhu.

Je důležité si uvědomit, že ačkoli se mnoho lidí rozhodlo sdílet svůj život s holubicí skalní nebo jakýmkoliv jiným plemenem, jsou to zvířata, která potřebují létat a volně se pohybovat. Držet je zavřené v kleci není vůbec pozitivní a nerespektuje to svobodu dobrých životních podmínek zvířat.Pokud najdeme na ulici zraněného holuba obecného, můžeme mu pomoci, ale jakmile se vyléčí, je vhodné ho pokud možno vypustit do volné přírody.

Fotky holuba skalního nebo holuba obecného

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!