PREZENTACE LEDNÍCH MEDVĚDŮ

Lední medvěd: zjistěte, jaké je toto zvíře, jeho fyzické vlastnosti, charakter, chování atd. Lední medvěd nebo ursus maritimus, známý také jako...

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!

Polární medvěd nebo ursus maritimus, známý také jako lední medvěd, je největší predátor žijící v Arktidě. Je to masožravý savec z čeledi medvědovitých a je pravděpodobně největším suchozemským masožravcem na planetě Zemi.

Navzdory zjevným fyzickým rozdílům s medvědem hnědým je pravdou, že sdílejí hlavní genetické rysy, které by v hypotetickém případě umožnily reprodukci a plodné potomstvo těchto dvou exemplářů. Navzdory tomu musíme zdůraznit, že jde o odlišné druhy, ať už kvůli morfologickým, metabolickým či sociálním rozdílům v chování.

Předkem ledního medvěda byl ursus maritimus tyrannus, velmi velký poddruh.

Původ

  • Amerika
  • Asie
  • Kanada
  • Dánsko
  • Spojené státy americké
  • Norsko
  • Rusko

Kde žije lední medvěd?

Přirozeným prostředím ledního medvěda je trvalý mořský led polární ledové čepice a ledové vody obklopující ledovce a členité pláně arktického mořského ledu. Na planetě je šest specifických populací ledních medvědů, které jsou následující:

  • Společenství západní Aljašky a Wrangel Island, obě patřící Rusku
  • Severní Aljaška
  • V Kanadě žije 60 % z celkového počtu ledních medvědů na světě
  • Grónsko
  • Souostroví Svalbard, patřící Norsku
  • Země Františka Josefa nebo souostroví Fritjof Nansen, také část Ruska
  • Sibiř

Fyzický vzhled

Polární medvěd je spolu s medvědem Kodiakem největším medvědím druhem. Hmotnost samce ledního medvěda může dosáhnout a dokonce přesáhnout 500 kg, protože mluvíme o exemplářích, které dosáhly více než 1000 kg. Samice váží o něco více než polovinu hmotnosti samců a mohou dosáhnout délky 2 metrů. Velikost samec ledního medvěda dosahuje 2,60 metru.

Struktura ledního medvěda, i přes jeho velkou velikost, je tenčí než u jeho příbuzných druhů, medvěda hnědého a medvěda černého.

Jeho hlava je mnohem menší a zužuje se směrem k tlamě než u jiných plemen medvědů. Má drobné, uhlově černé oči a citlivý čenich s obrovskou čichovou silou. Uši jsou malé, chlupaté a velmi zaoblené.

Tato velmi zvláštní konfigurace obličeje je způsobena dvojím důvodem: maskováním a možností co nejvíce se vyhnout ztrátě tělesného tepla obličejovými orgány.

Obrovské tělo ledního medvěda splývá díky sněhové přikrývce, která jej celé pokrývá, s okolním ledem, který tvoří jeho stanoviště, a tedy i lovecké území. Díky této dokonalé kamufláži se proplíží ledem, aby se co nejvíce přiblížil tuleňům kroužkovým, kteří jsou jeho nejčastější kořistí.

Polární medvěd má pod kůží silnou vrstvu tuku, která ho dokonale izoluje od ledu a ledových arktických vod, kde plave a loví.

Nohy ledního medvěda jsou mnohem vyvinutější než nohy jiných medvědů, protože se vyvinul tak, aby šel mnoho kilometrů po rozsáhlém severním ledovém ledu a plaval velké vzdálenosti.

Jídlo

Polární medvěd se živí převážně mladými tuleněmi kroužkovými; jeho kořist je lovena bez rozdílu na ledu, výjimečně pod vodou.

Polární medvěd má dva typické způsoby lovu: přiblížit se co nejblíže, s tělem přilepeným k zemi, k tuleni položenému na ledu, náhle vstát a po krátkém běhu zasadit prudký úder na tuleňově lebce, nakonec mu kousne do krku.

Další způsob lovu, a nejběžnější, je přikrčit se vedle tuleně foukací dírky. Tyto průduchy se skládají z otvorů, které těsnění dělají v ledu, aby cyklicky vycházeli a dýchali během svých rybářských nájezdů do vod pokrytých ledovým příkrovem. Když tuleň vystrčí nos z vody, aby se nadechl, medvěd do něj brutálně kopne a rozdrtí lebku kořisti. Touto technikou loví i belugy (mořské kytovce příbuzné delfínům).

Polární medvěd také detekuje mláďata tuleňů ukrytá v tunelech vykopaných pod ledem. Když podle čichu lokalizují svou přesnou polohu, vrhnou se vší silou proti zmrzlému stropu doupěte, kde je dítě ukryto, a spadnou na něj. Přes léto také loví soby a karibu, nebo dokonce ptáky a jejich vejce na hnízdištích.

Chování

Polární medvěd na rozdíl od svých kongenerů nehybernuje. Lední medvědi v zimě hromadí tuk a v létě ho ztrácejí, aby se ochladili. Během období rozmnožování samice nepřijímají potravu a ztratí až polovinu své hmotnosti.

Mezi měsícem duben a květen je jediné období, kdy samice snášejí samce, protože jsou v říji. Mimo toto období je chování mezi oběma pohlavími nepřátelské. Věděl jsi ? Někteří samci ledních medvědů jsou kanibalisté a jedí mláďata nebo jiné medvědy.

Ohrožený lední medvěd

Polárnímu medvědovi bohužel vážně hrozí vyhynutí kvůli lidské činnosti a systému, ve kterém žijeme a který upřednostňuje blahobyt a ekonomický růst velkých podniků a několika privilegovaných na životě samotném. Poté, co se vyvíjel více než 4 miliony let, se nyní odhaduje, že tento druh by mohl vyhynout do poloviny století. Ropné vrty a globální oteplování vážně ohrožují tato nádherná zvířata, jejichž jediným predátorem je člověk.

Hlavním problémem, kterému v současnosti lední medvěd čelí, je vliv globálního oteplování na jeho ekosystém. Postupné zvyšování teploty Severního ledového oceánu vede k rychlejšímu tání arktického mořského ledu, který je lovištěm ledních medvědů. Toto předčasné tání je důvodem, proč si medvědi nedokážou vytvořit tukové zásoby nezbytné pro správný přechod ze sezóny na sezónu.Tato skutečnost ovlivňuje plodnost druhu, která se v poslední době snížila o 15 %.

Další problém, zmíněný výše, je těžba ropy, která ničí jeho životní prostředí, protože Arktida je oblast bohatá na tento znečišťující omezený zdroj.

Tyto dva vážné problémy tlačí lední medvědy ke stále častějším invazím do oblastí obývaných lidmi, aby se živili odpadem produkovaným jejich obyvateli. Je tragické, že bytost tak majestátní, jako je tento superpredátor, je nucena škodlivým působením člověka na přírodu přežít tímto ponižujícím způsobem. Tváří v tvář této situaci může situaci změnit pouze kolektivní akce celé společnosti (nejen individuální akce).

Zajímavosti

  • Polární medvědi ve skutečnosti nemají bílou srst, je vlastně průsvitná a díky optickému efektu vypadají v zimě sněhově bílí a v létě spíše slonovinově bílí.Tyto štětiny jsou duté a uvnitř naplněné vzduchem, což poskytuje obrovskou tepelnou izolaci ideální pro život v drsném arktickém klimatu.
  • Kůže ledního medvěda je černá, takže lépe pohlcuje sluneční záření.
  • Polární medvěd nepije vodu, protože voda kolem něj je slaná a kyselá. Lední medvědi získávají tekutiny, které potřebují, z krve své kořisti.
  • Očekávaná délka života ledního medvěda je mezi 30 a 40 lety.

Obrázky ledního medvěda

Pomozte vývoji webu a sdílení článku s přáteli!